Medence téliesítése

Medence télen

Miért? Mikor? Hogyan?

A kiskertek és kerti tavak téliesítésén túl gondoskodunk kell a kültéri medencék megfelelő téli felkészítéséről is. A téliesítéssel megvédjük a medence szerkezetét a téli fagyoktól.

Van néhány fontos szabály, amit érdemes betartanunk:

- Akkor fogjunk hozzá, ha a víz hőmérséklete 15 ºC alá süllyedt! A hideg vízben az algák és mikroorganizmusok fejlődése lelassul.

- A kültéri medencéket javasolt vízzel feltöltve teleltetni a fagykárok elkerülése érdekében.


Medencetéliesítés 7 lépésben

1. Először el kell végeznünk egy alapos fertőtlenítést és víztisztítást (erős klórozószer adagolása), hogy egész télen megóvhatjuk medencénket az algák elszaporodásától.

2. Téliesítő folyadékot kell a medence vizébe keverni, ezáltal jelentősen csökken a vízkőkiválási hajlam és megakadályozza az algák elszaporodását.

3. A vízszintet süllyesztett víztükör esetén a fölöző beömlő nyílásának alsó éle, feszített víztükör esetén a bukóél alá kell csökkenteni mintegy 10 cm-rel.

4. Ha van víz alatti világítás, akkor a lámpatestet ki kell venni, és vagy ki kell a partra helyezni, vagy lesúlyozva a medence aljára kell süllyeszteni. 

5. Be kell helyezni a medencébe a fagytesteket. A fagytesteket egymáshoz és a medence parthoz is rögzíteni kell. 

6. Téli takaróval le kell takarni a medencét (a takaró ne legyen fényáteresztő), majd a takarót rögzíteni kell a medenceparton. 

7. A gépházban le kell üríteni a vizet a szűrőtartályból, le kell szerelni a szivattyút, és az elektromos fűtőberendezést.

Szakmai tanacs Feszek Kert

Medencék téliesítéséhez Telapool téliesítő szert, takarófóliákat, téliesítő palackot és befagyásgátlókat ajánlunk. Szaktanácsért forduljon kollégánkhoz a Fészek Kertben!

A medencék téli felkészítéséhez szükséges téliesítőszer már online is megvásárolható.

Híreink, újdonságaink

Csíráztass az egészségért!

Csíráztass az egészségért!

Energia- és vitaminbomba apró magokból! Üzletünkben folyamatosan kaphatók a csíráztatáshoz szükséges tálak és csíramagok.

Téli madáretetés

Téli madáretetés

Madáretetés - gondoskodás

A madarak etetését késő ősszel kell elkezdeni és a hideg idő végéig folytatni kell!

Győzzük le a telet!

Győzzük le a telet!

Ha beköszönt az igazi tél, akkor is érdemes betérni a Fészek Kertbe.

Szakmai tanácsaink