Halottak napjára készülve

Mécsesek és emlékezés

November elején gyertyát vagy mécsest gyújtunk, virágot, koszorút viszünk, rendbe tesszük szeretteink sírját és emlékezünk. November 2. a halottak napja a keresztény kultúrában. Mécsesek és sírgondozáshoz szükséges eszközök, októberben kedvezményesen kaphatók a Fészek Kertben.

Hamarosan ezernyi gyertya és mécses pislákol sötétedés után a temetőkben. Közeleg az az ünnep, amely sok embernek fájdalmas, mégsem feledkezünk meg róla egyik évben sem. Ilyenkor családok, hozzátartozók, barátok zarándokolnak el szeretteik sírjához és emlékeznek…
A szeretet és az emlékek ugyan bennünk élnek, de ez a nap egyben jó alkalom arra is, hogy – ha máskor nem is – de legalább ilyenkor rendezgessük, szépítgessük a nyughelyeket. Letisztogassuk a síremléket, rendbe tegyük környezetét, új virágokat ültessünk a tartókba és mécseseket gyújtsunk.


Októberi kínálatunkkal halottak napjára való felkészülést szeretnénk kicsit könnyebbé tenni. A Fészek Kertben most sírvázák, ültető tálak, üveg-, műanyag és led-es mécsesek számtalan formája közül válogathat. Akciós a vakítóan fehér murva és folyamatosan érkeznek a gyönyörű árvácskák is. A sírkövek tisztításához pedig többféle szert is tudunk ajánlani, még azoknak is, akik környezettudatosan szeretnék rendbe tenni a műköveket.

Választékunkról készült kisfilmünk itt.

 
Mindenszentek, vagy halottak napja?
E két ünnepet gyakran egymás szinonímájaként használjuk, de ez helytelen, ugyanis két különböző ünnepnapról van szó. A naptár szerint november 1-e mindenszentek napja, november 2-a pedig halottak napja.
Milyen ünnep a mindenszentek?
A katolikus vallásban november 1-jén közös napon ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Mindenszentek napja a halottak napjának vigíliája, azaz ünnepi előestéje.
Mit ünneplünk halottak napján?
Halottak napjának története egészen római korig nyúlik vissza. Az ókori rómaiak őseiket és a csatározásokban elhunyt hőseiket istenekként tisztelték. A keresztény egyház hivatalosan 998-ban celebrálta először önálló ünnepként a halottak napját, de már a 3. századtól megtalálhatók az ünnepre vonatkozó feljegyzések. A keresztény világban a 11. századtól terjedt el általánosan.
Kultúránkban a halottak napját tehát az elhunyt, de az üdvösséget el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért tartjuk. Az ünnepnap – a tévhittel ellentétben – november 2-a, és így szerepel a naptárakban is.
A hétköznapi gyakorlatban november elején látogatunk ki a temetőkbe, visszük ki az emlékezés virágait és gyújtunk gyertyát halottainkra, szeretteink tiszteletére.

Híreink, újdonságaink

Folytatódik a szaktanácsadás

Folytatódik a szaktanácsadás

Ujhelyy Károly újra „rendel”, vagyis megint lesz ingyenes kertészeti tanácsadás.

Akciós kő termékek

Akciós kő termékek

Szeptemberben 10 % kedvezmény, a fagyálló, kültéri kőtermékekre.

Őszi füvesítés

Őszi füvesítés

Őszi füvesítés

Ujhelyy Károly, szakértőnk kertészeti tanácsa: hogyan lehet hatékony az őszi fűtelepítés.

Szakmai tanácsaink