Halottak napjára készülve

Méltó módon emlékezzünk!

Síremlék mécsessel

Hamarosan ezernyi gyertya és mécses pislákol sötétedés után a temetőkben. Közeleg az az ünnep, amely sok embernek fájdalmas, mégsem feledkezünk meg róla egyik évben sem. Ilyenkor családok, hozzátartozók, barátok zarándokolnak el szeretteik sírjához és emlékeznek… November 1. mindenszentek, november 2. pedig a halottak napja a keresztény kultúrában.

Az emlékezés mellett, ez a nap egyben jó alkalom arra is, hogy legalább ilyenkor rendezgessük, szépítgessük a nyughelyeket. Letisztogassuk a síremléket, rendbe tegyük környezetét, új virágokat ültessünk a tartókba és mécseseket gyújtsunk.

Mécsesek a síron

Megkönnyítjük a készülődést

Októberi kínálatunkkal halottak napjára való felkészülést szeretnénk kicsit könnyebbé tenni. A Fészek Kertben a következő termékeket kínáljuk most akciósan:

  • - Sírvázák, ültető tálak
  • - Üveg-, műanyag és led-es mécsesek
  • - Osztályozott murva
  • - Díszkavicsok
  • - Gyönyörű árvácskák, hagyományos és apró fejű
  • - Sírkőtisztítók

Választékunkról készült kisfilmünk itt.

Mindenszentek vagy halottak napja

Mindenszentek, vagy halottak napja?

E két ünnepet gyakran egymás szinonímájaként használjuk, de ez helytelen, ugyanis két különböző ünnepnapról van szó. A naptár szerint november 1-e mindenszentek napja, november 2-a pedig halottak napja.

Milyen ünnep a mindenszentek?
A katolikus vallásban november 1-jén közös napon ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Mindenszentek napja a halottak napjának vigíliája, azaz ünnepi előestéje.

Mit ünnepelünk halottak napján?
Halottak napjának története egészen római korig nyúlik vissza. Az ókori rómaiak őseiket és a csatározásokban elhunyt hőseiket istenekként tisztelték. A keresztény egyház hivatalosan 998-ban celebrálta először önálló ünnepként a halottak napját, de már a 3. századtól megtalálhatók az ünnepre vonatkozó feljegyzések. A keresztény világban a 11. századtól terjedt el általánosan.
Kultúránkban a halottak napját tehát az elhunyt, de az üdvösséget el nem nyert, a tisztítótűzben lévő hívekért tartjuk. Az ünnepnap – a tévhittel ellentétben – november 2-a, és így szerepel a naptárakban is.
A hétköznapi gyakorlatban november elején látogatunk ki a temetőkbe, visszük ki az emlékezés virágait és gyújtunk gyertyát halottainkra, szeretteink tiszteletére.

 

A halottak napi készülődéshez szükséges termékeink már online is megvásárolhatók.

2020. október 16.

Híreink, újdonságaink

Tanulni a legjobbtól érdemes!

Tanulni a legjobbtól érdemes!

Újra lesz szaktanácsadás. Ujhelyy Károly július 17-én várja az érdeklődőket.

Munkavédelmi újdonság

Munkavédelmi újdonság

Zekler védőszemüvegek szemünk biztonságáért és a divatos megjelenésért

Ismét ingyenes szaktanácsadás

Ismét ingyenes szaktanácsadás

Szakértőnk, Ujhelyy Károly júniusban újra várja az érdeklődőket a Fészek Kertben!

Szakmai tanácsaink