Gyerekbarát kert

A kert nemcsak a játék, a sport és a kikapcsolódás színhelye lehet, hanem sokat tanulhat is ott gyermekünk. Megismerheti a környezetet, a növényeket, az állatokat és aktívan kiveheti részét a kerti munkából is.

Néhány jó tanács, hogy gyermekünk biztonságban, szórakoztatóan és hasznosan tölthesse idejét a szabadban: 

 


 • A gyermekek életkoruk szerint más-más játszószereket és eltérő helyszíneket igényelnek. Míg a kisebbek jó, ha az épület közelében játszanak, hogy bármikor segíthessünk nekik, a nagyobbak játszószereit már célszerűbb az épülettől távolabb elhelyezni, ők ugyanis szeretnek elbújni a „vigyázó szemek” elől.
  Lehetőségeinkhez képest hozzunk létre egy nagyobb (sík) gyepes területet az önfeledt futkározáshoz, kerti sportokhoz.
  A játszótereket biztonságosan alakítsuk ki. Tegyünk ütéscsillapító gumilapot a játszótornyok, hinták alá.

 • A homokozót védjük takarással, macskahálóval a háziállatok ürülékétől. Ajánlott a homokozó fölé valamilyen árnyékolást is elhelyezni, erre a célra kiválóan alkalmas a napvitorla, ami gyorsan és egyszerűen felszerelhető, ráadásul megfizethető áron kapható.

 • Ha még kicsik a gyerekek, fokozottan ügyeljünk a kerti tavak, medencék körül, nehogy baleset következzen be. Sohase hagyjuk őket felügyelet nélkül, még akkor se, ha megfelelő kerítéssel vettük körbe a medencét, vagy kerti tavat. A kicsik leleményesek, egyetlen apró mulasztást képesek kihasználni!
 • Gyermekeinket is vonjuk be a kertészkedésbe! Kerítsünk el a számukra egy kis ágyást és engedjük őket is munkálkodni. Érdemes a rövid tenyészidejű növényfajtákkal (pl: saláta, retek, borsó) próbálkozni, hogy gyorsabban legyen munkájuknak eredménye. Vessünk együtt virágmagot és ültessünk palántákat! Íme néhány könnyen gondozható növény: paradicsom, metélőhagyma, sárgarépa.
  Fontos, hogy a csávázott (vegyszerrel kezelt) vetőmagot ne a kisgyerek vesse el! Az egyszerűbb ápolási munkákba is kérhetjük segítségüket (öntözés, gyomlálás).
 • Alkalmazzuk a biokertészet elveit, módszereit! Használjunk kevés növényvédőszert és tanítsuk meg gyermekeinket a természetbarát gazdálkodásra! (pl.: komposztáljunk, gyűjtsük az esővizet).
  Télen helyezzünk ki madáretetőt és etessük rendszeresen együtt a madarakat! Így nemcsak télen, hanem egész évben vendégeink lesznek szárnyas barátaink.
 • Mérgező növényeket ne ültessünk a kertbe! A hazánkban előforduló mérgező dísznövényeket az itt letölthető táblázat tartalmazza. (Forrás: Kertészet és szőlészet).
  Mérgezés esetén itassunk a gyerekkel vizet, hogy a méreg felhíguljon, súlyos esetben hívjunk mentőt.


Híreink, újdonságaink

Tanulni a legjobbtól érdemes!

Tanulni a legjobbtól érdemes!

Újra lesz szaktanácsadás. Ujhelyy Károly július 17-én várja az érdeklődőket.

Munkavédelmi újdonság

Munkavédelmi újdonság

Zekler védőszemüvegek szemünk biztonságáért és a divatos megjelenésért

Ismét ingyenes szaktanácsadás

Ismét ingyenes szaktanácsadás

Szakértőnk, Ujhelyy Károly júniusban újra várja az érdeklődőket a Fészek Kertben!

Szakmai tanácsaink