Dióbetegség ellen

Támad a dióburok-fúrólégy

Támad a dióburok-fúrólégy

Nagy kincs lesz az idei karácsonyi asztalon a dós bejgli. Ebben az évben alig van olyan termelő, aki ne panaszkodna arról, hogy beteg a diója. Országszerte fertőzött, fekete, ehetetlen termések potyognak a fákról. Elvétve találni egy-egy egészséges diófát.

A problémát az un. dióburok-fúrólégy okozza.

Beteg dió 

Nem kivágni! Védekezni!

Ha megjelent ez a károsító, akkor sem kell kétségbeesni és nem szükséges a fát kivágni sem. Megfelelő módon és időben kell védekezni a fertőzés ellen.

Az idei évet már nem tudjuk megmenteni, de jövőre már egészséges termést szüretelhetünk, ha az alábbiakat betartjuk. A problémát tehát egy légyfajta okozza, amelynek kifejlődött lárvája a dióburokkal együtt a talajra hullik, és a talaj felső 2 cm-ébe bebábozódik.

Szakértőnket, Ujhelyy Károlyt kérdeztük a védekezés helyes módjáról.

Szakértőnk Ujhelyy Károly 

Legfontosabb védekezési feladatok:

1. A lehulló leveleket folyamatosan össze kell gyűjteni, gereblyézni, és megsemmisíteni.

2. A tiszta talajra "ARTIS PLUSZ" gomba készítményt kipermetezni és bekapálni, vagy bő vízzel a talajba beöntözni. A gomba behálózza a bábot és számára kedvezőtlen életfeltételeket teremt.

3. Ezt évente kétszer, tavasszal és ősszel el kell végezni. Az őszi bepermetezés másfél hónapig hatásos ezért tavasszal ismételni kell a bábok léggyé való átalakulásakor.

4. A rendszert még hatásosabbá tehetjük, ha májusban a fa alját fátyolfóliával letakarjuk.

Egészséges dió 

Mit kell tudni a dióburok fúrólégyről?

Az USA és Mexikó területéről származik, a 80'-as évek elején jelent meg először Európában, Svájcban. Előfordulása Szlovénia (1997), Észak-Olaszország (1998), Németország (1993), Horvátország (2003), Franciaország (2007) és Ausztria (2009) területéről igazolt. Első magyarországi példányai 2011-ben kerültek elő. Európa éghajlati adottságai és tápnövényének széles körű előfordulása elősegíti a gyors terjedését és felszaporodását.

Megjelenése

A kifejlett egyedek szárnyfesztávolsága 8–10 mm, barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, egy sárga félkör alakú folttal a pajzsocskán. A légy lárvái piszkosfehérek, kifejletten 6 mm hosszúságúak. A talajban báb alakban telel át. Az imágó július elejétől szeptember közepéig rajzik, amely időszak alatt folyamatos a tojásrakás. Az első stádiumú lárvák augusztus elején jelennek meg.

Életmódja, kártétel

Nyüvei a dió zöld burkában rágnak. Korai fertőzések esetén csökkenthetik a dió méretét, illetve a dióbél ráncosodását is kiválthatják. A dió korai hullását idézheti elő. Még kisebb fertőzési értékek mellett is jelentősen rontja a héjas dió minőségi mutatóit.

(Forrás: Wikipédia)

 

A Fészek Kertben is kapható hatásos készítmény a dió legfőbb károsítója ellen. Kérje kollégáink segítségét!

A növényvédőszereket már online is beszerezheti.

2020. október 16.

Híreink, újdonságaink

Munkavédelmi újdonság

Munkavédelmi újdonság

Zekler védőszemüvegek szemünk biztonságáért és a divatos megjelenésért

Ismét ingyenes szakértői tanácsadás

Ismét ingyenes szakértői tanácsadás

Szakértőnk, Ujhelyy Károly október 16-án újra várja az érdeklődőket a Fészek Kertben!

Tablettával a szúnyogok ellen

Tablettával a szúnyogok ellen

Védekezés már lárva állapotban

Tablettás csodaszer a szúnyogok elleni harcban

Szakmai tanácsaink