Bevezetjük a pálinkafőzés rejtelmeibe

Amikor nyakunkon a pálinkaszezon...

Szót ejtünk a gyümölcselőkészítésről és -válogatásról, az erjesztésről és cefre tárolásról, a lepárlásról illetve érlelésről és a kínálásról egy kis kedvcsináló erejéig.... 

Pálinkának csak és kizárólag magyar gyümölcsből és szőlő törkölyéből készített, 100 %-os gyümölcstartalmú, minimum kétszeres lepárlású, legalább 37,5 %-os alkoholfokkal rendelkező, finomszeszt és aromát nem tartalmazó szeszes ital nevezhető. Az EU jogszabályainak megfelelően csak Magyarországon, illetve 4 osztrák tartományban készíthetnek Pálinka nevű italt. A pálinka Hungaricum.

 

 1. Előkészítés, gyümölcsválogatás
  Válasszunk mindig kellően érett, egészséges, illatban gazdag gyümölcsöt, amely inkább legyen túlérett, mint éretlen. Az előkészítés során figyeljünk arra, hogy a cefréhez szánt gyümölcs között ne legyen rothadt. Ha hulló gyümölcsöt szedünk, mindig mossuk meg, távolítsunk el minden talaj és egyéb szennyeződést, mivel ezzel olyan baktériumok, gombák kerülhetnek a cefrébe, amelyek az erjedés folyamatát lassíthatják, illetve a minőséget erősen ronthatják. A csonthéjasokat (szilva, barack, cseresznye) magozzuk ki, hogy a magban lévő ciántartalom ne kerüljön a cefrébe, mert keserűvé teheti a pálinkát. Magozás után aprítsuk, az almatermésűeket (alma, körte, birs) pedig mindig daráljuk is le, hogy a cefre megfelelően pépes legyen, így az erjedés könnyen beindul, és egyenletesen megy végbe.

 2. Erjesztés, cefre tárolása
  Az erjesztő edényünk, hordónk, a lehetőségeink szerint legjobb, ha fából készül, de lehet műanyag is. Élelmiszer tárolására is alkalmas, fedéllel rendelkező műanyaghordót használjunk, így a cefre illata nem változik meg. Az egészséges erjedés mindig anaerob, azaz levegőtől, oxigéntől elzártan megy végbe. Ezért kell a hordót mindig lefedve tartani! Cukrot soha ne tegyünk a cefrébe! Az igazi pálinka alkoholtartalma kizárólag a gyümölcs cukortartalmából képződhet!

  Minden erjedési folyamatnak három egymást követő jól elkülöníthető szakasza van: elő-, fő- és utóerjedés! Az  előerjedéskor megindul az élesztők szaporodása, szén-dioxid termelés, de még nem észlelhető, mert elnyelődik. A fő (vagy zajos) erjedés során intenzív az élesztők szaporodása és a gáztermelődés, ami buborék formájában távozik, jól megmozgatva a cefrét, ami érezhetően felmelegszik. Utóerjedéskor lassul az élesztők működése, csökken a gázfejlődés és cukortartalom, majd megszűnik a szén-dioxid termelés. Miután az esetek igen nagy hányadában az erjedést követően nem főzzük le azonnal a pálinkát, a cefrét tárolnunk kell. A tárolás során, legyenek a tárolóedények színültig tele, és lezárva. Hagyjuk továbbra is hűvös naptól elzárt helyen, és ne nyissuk a lepárlásig.  Ha hosszabb ideig tároljuk a cefrét érdemes citromsav vagy almasav megfelelő mennyiségű hozzáadásával (savas kezelés) a cefre PH-értékét 3-3,2 értékre beállítani, megakadályozva ezzel a káros mikroorganizmusok szaporodását.

 3. Lepárlás
  A lepárlás nem más, mint az erjedés során keletkezett alkohol és gyümölcs aromák kivonása a cefrénkből. A pálinkafőző berendezésünk főzőüstjébe rakott cefrét folyamatosan melegítjük, és miután elérjük azt a hőmérsékletet, amin az alkohol már forr (kb. 78°C), de a víz még csak párolog, az alkohol lepárlódik. Természetesen a forralás során olyan folyadékot kapunk, amiben először az alkohol mennyiség a döntő és kevés a víz, később, ahogy csökken a cefre alkoholtartalma, a víz lesz egyre több. A kisüsti pálinkafőzés során a cefrét kétszer pároljuk le. Először kinyerjük az összes alkoholt, majd növeljük az alkohol koncentrációt, szétválasztva a párlatrészeket, hogy kellő íz-, és aroma tartalmú pálinkát nyerjünk. Mindkét lepárlás során elgőzölögtetjük a cefrét, amit hűtéssel cseppfolyósítunk, kondenzálunk.

  Csak olyan pálinkafőző berendezést használjunk, melyek az európai és magyarországi hatóságoknál engedélyezettek, forgalomba hozhatók. Az üst, a kúp, a páracsövek anyaga mindig rézből legyen, mert a réz semleges fém, nem befolyásolja a pálinka íz- és zamatvilágát. Akkora berendezést vásároljunk, amelyik a méretében illeszkedik mennyiségi igényeinkhez. Szükséges még egy hitelesített alkoholfok-mérő is.

 4. Tárolás, nemesítés, érlelés
  A pálinkát legalább három hónapig pihentetni kell, lehetőleg sötét helyiségben, szobahőmérsékleten, üvegballonban. A tárolóedényt ne öntsük tele, és a dugót is csak lazán tegyük bele. A pálinka ilyen körülmények között „kisimul”, az íz világa harmonikussá válik. Csak ezt követően palackozzuk. A pálinkát érlelhetjük is, mégpedig fahordóban, vagy inkább hordócskában. Az érlelt pálinkát egyrészt a hordótól nyert színe jellemzi, másrészt azok a többlet aromák, ízek melyeket a hordótól kap, valamint amelyek az érlelés során keletkeznek: virágillat, a kellemesen lágy, fűszeres háttér és az édeskés gyümölcsösség. Pálinkánkból készíthetünk még ágyas pálinkát is. Ekkor a pálinkát ún. „gyümölcságyra” – ez lehet friss vagy aszalt gyümölcs – öntjük, minimum 1, de inkább 3 hónapig érleljük úgy, hogy hetente egyszer-kétszer megkeverjük. Eközben a gyümölcs szín-, és íz anyagai kioldódnak, s ettől megváltozik a pálinka színe és aromája is.

 5. Kínálás, fogyasztás
  A pálinkát kínáljuk és fogyasszuk mindig talpas és alul öblös, felül szűkülő, un. tulipán pohárból. A 9 cl-es poharakba kb. 2 cl-t illik tölteni. Igyuk mindig kortyolgatva, hogy minél tovább élvezzük ízeit. A pálinkát általában 16-18°C-on kínálják, ugyanis, ha túl hideg akkor elveszíti a gyümölcs zamatát, illatát.

Híreink, újdonságaink

Hobbi pálinkafőző akció

Hobbi pálinkafőző akció

Ilyen még nem volt a Fészek Kertben! A hobbi pálinkafőzők most töredék áron.

Tűzifa elővásárlás

Tűzifa elővásárlás

Óriási akciót hirdettünk a raklapos tűzifára. Minél több, annál olcsóbb. 

Nyári újdonságok

Nyári újdonságok

Újdonságok a Fészek Kertben: befőző automata és párakapu.

Szakmai tanácsaink