Bevezetjük a pálinkafőzés rejtelmeibe

Mi is az a pálinka?

Hobby pálinkafőző
Pálinkának csak és kizárólag magyar gyümölcsből és szőlő törkölyéből készített, 100 %-os gyümölcstartalmú, minimum kétszeres lepárlású, legalább 37,5 %-os alkoholfokkal rendelkező, finomszeszt és aromát nem tartalmazó szeszes ital nevezhető.

Az EU jogszabályainak megfelelően csak Magyarországon, illetve 4 osztrák tartományban készíthetnek Pálinka nevű italt.

A pálinka Hungaricum.

Almaszüret

Előkészítés, gyümölcsválogatás

Válasszunk mindig kellően érett, egészséges, illatban gazdag gyümölcsöt, amely inkább legyen túlérett, mint éretlen.

Az előkészítés során figyeljünk arra, hogy a cefréhez szánt gyümölcs között ne legyen rothadt.

Ha hulló gyümölcsöt szedünk, mindig mossuk meg, távolítsunk el minden talaj és egyéb szennyeződést, mivel ezzel olyan baktériumok, gombák kerülhetnek a cefrébe, amelyek az erjedés folyamatát lassíthatják, illetve a minőséget erősen ronthatják.

A csonthéjasokat (szilva, barack, cseresznye) magozzuk ki, hogy a magban lévő ciántartalom ne kerüljön a cefrébe, mert keserűvé teheti a pálinkát.

Magozás után aprítsuk, az almatermésűeket (alma, körte, birs) pedig mindig daráljuk is le, hogy a cefre megfelelően pépes legyen, így az erjedés könnyen beindul, és egyenletesen megy végbe.

Fahordó erjesztéshez

Erjesztés, cefre tárolása

Az erjesztő edényünk, hordónk, a lehetőségeink szerint legjobb, ha fából készül, de lehet műanyag is.

Élelmiszer tárolására is alkalmas, fedéllel rendelkező műanyaghordót használjunk, így a cefre illata nem változik meg. Az egészséges erjedés mindig anaerob, azaz levegőtől, oxigéntől elzártan megy végbe.

Ezért kell a hordót mindig lefedve tartani!

Cukrot soha ne tegyünk a cefrébe! Az igazi pálinka alkoholtartalma kizárólag a gyümölcs cukortartalmából képződhet!

Minden erjedési folyamatnak három egymást követő jól elkülöníthető szakasza van: elő-, fő- és utóerjedés.

Az előerjedéskor megindul az élesztők szaporodása, szén-dioxid termelés, de még nem észlelhető, mert elnyelődik.

A fő (vagy zajos) erjedés során intenzív az élesztők szaporodása és a gáztermelődés, ami buborék formájában távozik, jól megmozgatva a cefrét, ami érezhetően felmelegszik.

Utóerjedéskor lassul az élesztők működése, csökken a gázfejlődés és cukortartalom, majd megszűnik a szén-dioxid termelés.

Miután az esetek igen nagy hányadában az erjedést követően nem főzzük le azonnal a pálinkát, a cefrét tárolnunk kell. A tárolás során, legyenek a tárolóedények színültig tele, és lezárva.

Hagyjuk továbbra is hűvös naptól elzárt helyen, és ne nyissuk a lepárlásig.

Ha hosszabb ideig tároljuk a cefrét érdemes citromsav vagy almasav megfelelő mennyiségű hozzáadásával (savas kezelés) a cefre PH-értékét 3-3,2 értékre beállítani, megakadályozva ezzel a káros mikroorganizmusok szaporodását.

Pálinkafőző gép

Lepárlás

A lepárlás nem más, mint az erjedés során keletkezett alkohol és gyümölcs aromák kivonása a cefrénkből.

A pálinkafőző berendezésünk főzőüstjébe rakott cefrét folyamatosan melegítjük, és miután elérjük azt a hőmérsékletet, amin az alkohol már forr (kb. 78°C), de a víz még csak párolog, az alkohol lepárlódik.

Természetesen a forralás során olyan folyadékot kapunk, amiben először az alkohol mennyiség a döntő és kevés a víz, később, ahogy csökken a cefre alkoholtartalma, a víz lesz egyre több.

A kisüsti pálinkafőzés során a cefrét kétszer pároljuk le.

Először kinyerjük az összes alkoholt, majd növeljük az alkohol koncentrációt, szétválasztva a párlatrészeket, hogy kellő íz-, és aroma tartalmú pálinkát nyerjünk.

Mindkét lepárlás során elgőzölögtetjük a cefrét, amit hűtéssel cseppfolyósítunk, kondenzálunk.

Csak olyan pálinkafőző berendezést használjunk, melyek az európai és magyarországi hatóságoknál engedélyezettek, forgalomba hozhatók.

Az üst, a kúp, a páracsövek anyaga mindig rézből legyen, mert a réz semleges fém, nem befolyásolja a pálinka íz- és zamatvilágát.

Akkora berendezést vásároljunk, amelyik a méretében illeszkedik mennyiségi igényeinkhez. Szükséges még egy hitelesített alkoholfok-mérő is.

Pálinka és hordó

Tárolás, nemesítés, érlelés

A pálinkát legalább három hónapig pihentetni kell, lehetőleg sötét helyiségben, szobahőmérsékleten, üvegballonban.

A tárolóedényt ne öntsük tele, és a dugót is csak lazán tegyük bele.

A pálinka ilyen körülmények között „kisimul”, az íz világa harmonikussá válik. Csak ezt követően palackozzuk.

A pálinkát érlelhetjük is, mégpedig fahordóban, vagy inkább hordócskában.

Az érlelt pálinkát egyrészt a hordótól nyert színe jellemzi, másrészt azok a többlet aromák, ízek melyeket a hordótól kap, valamint amelyek az érlelés során keletkeznek: virágillat, a kellemesen lágy, fűszeres háttér és az édeskés gyümölcsösség.

Pálinkánkból készíthetünk még ágyas pálinkát is.

Ekkor a pálinkát ún. „gyümölcságyra” – ez lehet friss vagy aszalt gyümölcs – öntjük, minimum 1, de inkább 3 hónapig érleljük úgy, hogy hetente egyszer-kétszer megkeverjük.

Eközben a gyümölcs szín-, és íz anyagai kioldódnak, s ettől megváltozik a pálinka színe és aromája is.

Pálinkáspohár

Kínálás, fogyasztás

A pálinkát kínáljuk és fogyasszuk mindig talpas és alul öblös, felül szűkülő, un. tulipán pohárból. A 9 cl-es poharakba kb. 2 cl-t illik tölteni.

Igyuk mindig kortyolgatva, hogy minél tovább élvezzük ízeit.

A pálinkát általában 16-18°C-on kínálják, ugyanis, ha túl hideg akkor elveszíti a gyümölcs zamatát, illatát.

Pálinkafőző részlet 

Minőségi pálinkafőzők 

Üzletünkben vörösréz, minőségi pálinkafőzők kaphatók, melyek különleges és hagyományos pálinkák készítéséhez egyaránt használhatók.

A Fészek Kert által forgalmazott kiváló minőségű, Agromex pálinkafőző gépek Szlovéniában készülnek, ahol 1908 óta gyártják őket.

Az Agromex pálinkafőzőkről honlapunkon részletesen is olvashat.

Négyféle Agromex pálinkafőző berendezést kapható áruházunkban Tradicionális Standard, Tradicionális Duplafalú, Hobby Standard és Hobby Vízfürdős.

Az Agromex pálinkafőzők hűtőberendezései és más elemei (pl. összekötőcső, hőmérő) külön is megvásárolhatók.

Pálinkafőzőinket már online is megvásárolhatja: https://piktor.hu/palinkafozo-gep

Híreink, újdonságaink

Nortene bemutató terület

Nortene bemutató terület

Futtató, fém dísz, boltív, ágyásszegély – hangulatos bemutató készült az udvaron.

Halottak napjára készülve

Halottak napjára készülve

Mécseseket, sírvázákat, sírkőtisztítót, árvácskát és díszkavicsokat ajánlunk.

Napvitorla akció!

Napvitorla akció!

Készleten lévő napvitorláinkat októberig 10% kedvezménnyel kínáljuk.

Szakmai tanácsaink