A medenceápolás 5 lépése

A legfontosabb tudnivalókat összegyűjtöttük

Az otthoni medence csak akkor élvezhető, ha vize tiszta és átlátszó. A medence rendszeres törődést igényel, de ez nem ördöngősség! 

 1. PH BEÁLLÍTÁS
  A fürdőmedence vize csak akkor lesz tiszta és átlátszó, ha összetevői kémiai egyensúlyban vannak. Legelső lépésként a víz kémhatását (vagyis pH-értékét) kell beállítani. A medence vizének ideális pH-értéke: 7,2-7,6. A 7,2 alatti pH érték kissé savas vízre utal, ami csípheti a fürdőzők szemét, a 7,8 feletti érték pedig lúgosságot jelez, ami szintén nem jó az emberi szemnek és a klórozó szerek hatékonysága is nagymértékben csökken.

  pH beállító szerek:
  • MINUSZAPH: savas kémhatású, pH-értéket csökkentő granulátum. Gyorsan oldódik. Minden típusú medencéhez és masszázskádhoz is alkalmazható. (kiszerelés: 1,5 kg, 6 kg)
  • PLUSZAPH: lúgos kémhatású, pH-értéket növelő granulátum. Gyorsan oldódik. Minden típusú medencéhez és masszázskádhoz is alkalmazható. (kiszerelés: 0,8 kg, 3 kg)
 2. FERTŐTLENÍTÉS
  A fertőtlenítőszerek elpusztítják a medence vizében található baktériumokat, algákat, gombákat és vírusokat. Ezek némelyike akár betegséget is terjeszthet. Ha elszaporodnak, a medence vize zavarossá válik. Fertőtlenítésre leggyakrabban a klór vegyületeit használjuk. A fürdőmedence vizében csak annyi klór legyen, hogy a mikroorganizmusokat elpusztítsa, de az egészségre még nem káros. Az ideális szabadklór tartalom: literenként 0,6-1,0 mg.

  Klórérzékenység esetén klórmentes, oxigénes fertőtlenítő szerek, vagy sóbontó, ózonos, illetve UV sugaras berendezések is alkalmazhatók.

  Fertőtlenítő szerek:
  • GYORSAKLÓR: a klórtartalom beállítására legalkalmasabb vegyszer. Stabilizált klór granulátum, amely 56% aktív klórt tartalmaz. Vízben gyorsan oldódik, így hatását azonnal kifejti. Használata a medence feltöltésénél, illetve elalgásodott víznél javasolt. Nem szabad közvetlenül a medencébe adagolni, előtte fel kell oldani. (kiszerelés: 1 kg, 3 kg, 10 kg)
  • TARTAKLÓR, TISZTAKLÓR: a klór folyamatos adagolására. 90% aktív klórt tartalmaznak. Lassan oldódnak, hatásukat folyamatosan, hosszú ideig fejtik ki. Csak hetente egyszer kell a feloldódott tablettákat pótolni. Úszó vegyszeradagolóba, vagy szkrimmerbe kell helyezni. (kiszerelés: TARTAKLÓR: 1 kg, 3 kg, 10 kg; TISZTAKLÓR: 1 kg, 3 kg)
 3. ALGAÖLÉS
  Az alga képződés megelőzésére a szervezet számára kevésbé irritáló, nem klór alapú vegyületek ajánlottak. Ha a klór és az algaölő szer szintje jelentősen csökken a vízben, akkor a medence akár 12 óra alatt is bealgásodhat. Ilyenkor kell alkalmazni, az un. klórsokkot, melynek során a klór szintet a 3-5-szörösére emeljük. Kültéri medencéknél kéthetente, magas vízhőfok esetén (16 °C felett) hetente érdemes sokkolást végezni.

  Algaölő szerek:
  • ALGAÖL: az algaképződést megakadályozó, a kifejlődött algákat elpusztító folyékony vegyszer. A klóros vízfertőtlenítés fontos kiegészítője. Zöld alga ellen ajánlott. (kiszerelés: 1L, 5L)
  • TÉLAPOOL: olyan kültéri medencéknél javasolt, amelyek vízzel együtt telelnek át. Ez a szer megakadályozza az algaképződést és a vízkő kiválását a medencében, de nem gátolja a víz megfagyását. A medencét télen feltétlenül le kell takarni. Típustól függ, hogy meg kell-e védeni a medence testet a jég nyomásától.
 4. PELYHESÍTÉS
  A medencevízben lebegő apró szennyeződésekkel a szűrő nem minden esetben képes megbirkózni. A medence vize ezektől az anyagoktól zavarossá válik, amit csak pelyhesítő adagolásával lehet megszüntetni. A pelyhesítő szerek az apró részecskéket nagyobb méretű pelyhekben gyűjtik össze, így azok már fenn tudnak akadni a szűrőn.

  Pelyhesítő szer:
  • AQUAPAK: gyors hatású folyékony pelyhesítő szer. A lebegő szennyeződésekből nagyméretű pelyheket képez, amelyet a szűrő már képes a vízből eltávolítani. Teljesen megszünteti a víz zavarosságát. Ha a medence teljesen elalgásodott, akkor a klórozó és algaölő szer mellett feltétlenül kell pelyhesítőt is adagolni, mert csak így lehet az elpusztult algákat a vízből kiszűrni, vagy kiporszívózni. (kiszerelés: 1L, 5L)
  Vízelemző:
  • AQUACHEK: vízelemző készlet, melynek segítségével a víz pH-értékét, klór tartalmát, összlúgosságát lehet mérni. Indikátoros változat. 50 méréshez elegendő.
  Kombinált vízkezelő szer:
  • AQUAMULTI: klórozó szert, algaölőt és pelyhesítő szert is tartalmaz, tabletta formájában. Lassan oldódik és hatását hosszú ideig kifejti. A folyamatos pelyhesítő anyag adagolás miatt a víz csillogó és átlátszó lesz. (kiszerelés: 1 kg, 3 kg, 10 kg)
 5. KARBANTARTÁS
  A medence falának és környezetének tisztántartása elengedhetetlenül szükséges. Ehhez már különféle termékek állnak rendelkezésre, melyek a vízkő- folt-, zsíros szennyeződések-, stb. eltávolítására alkalmasak.
  Ezek a szerek üzletünkben nem kaphatók, de igény szerint rendelhetők.

Híreink, újdonságaink

Munkavédelmi újdonság

Munkavédelmi újdonság

Zekler védőszemüvegek szemünk biztonságáért és a divatos megjelenésért

Ismét ingyenes szakértői tanácsadás

Ismét ingyenes szakértői tanácsadás

Szakértőnk, Ujhelyy Károly október 16-án újra várja az érdeklődőket a Fészek Kertben!

Tablettával a szúnyogok ellen

Tablettával a szúnyogok ellen

Védekezés már lárva állapotban

Tablettás csodaszer a szúnyogok elleni harcban

Szakmai tanácsaink